söndag 3 februari 2008

Bernadottekock anfader till kvällens gäst i "Café Nyfiken på"

Varje människa har en historia att berätta. Det vet jag i grunden som journalist men under journalistkarriären har ofta de snabba nyheterna fått övertaget över porträtten på människor runt om oss i grannskapet som alla har sin spännande historia.

I programpunkten "Cafè Nyfiken på" som återkommer varannan söndag under vinterhalvåret intervjuar jag vid varje tillfälle någon ur vår svenskkoloni. Varje gång frapperas jag över historierna som berättas.

Ikväll var det en av våra trogna altar i kyrkokören Ann-Cathrin Mauroy-Bergstrand.
På frågan var namnet Mauroy kom från blev svaret så här:

- När vår förste kung Bernadotte kom till Sverige i början av 1800-talet hade han med sig en del folk från Frankrike och bland annat min anfader som var Jean Christophe Bernadottes kock.

Så fick vi en härlig kväll som innefattade konståkning och körsång i under uppväxtåren i Östersund, språkutbildning i Salamancha under studentrevolten 1968, hur Ann-Cathrin som efter sitt första Mallorcabesök på 60-talet lovade att hon aldrig skulle komma tillbaka snart nog flyttade hit.

Det här var bara en liten del av vad vi fick oss till livs under kvällen. Då missade vi ändock berättelsen om när hon tog en lastbåt från Valencia till Dominikanska republiken och om nunnan som satt i fören på båten och spelade gitarr och sjöng i månskenet över Atlanten.

1 kommentar:

K sa...

Så mycker spännnade ni gör. Svenska Kyrkan i Sverige borde ta efter! åtminstonde där vi bor. Här är allt bra. Ingrid är hos dagmamman och Simon på jobbet. Själv ska jag snart äta lunch med en kompis i stan. Ha det bra!
/Kerstin