lördag 22 mars 2008

Eduardo Bonnin - en spännande mallorquin

I entrén till den gamla cappucinerkyrkan vid Plaza Espana i Palma finns en gravsten infälld i golvet. Där står Eduardo Bonnins namn. Han föddes 4 maj 1917 och dog, den 6 februari i år. På 40-talet startade han tillsammans med andra på Mallorca en lekmannarörelse inom den katolska kyrkan. Under några augustidagar 1944 i byn Cala Figuera samlades Bonnin och några vänner för att lägga ut kursen för Cursillorörelsen. Ledda av den helige Ande upptäckte de det faktum att också lekmän i ljuset av sitt dop och konfirmation måste spela en roll i evangelisationen.

Cursillo betyder egentligen en kort kurs och det var korta kurser på tre-fyra dagar man byggde upp, bibelstudier, meditationer och nattvardsgemenskap. Den här rörelsen spreds sedan över världen och engagerar många miljoner människor, främst inom katolska kyrkan men också i lutherska, presbyterianska och baptistiska.

Cursillorörelsen är stor i USA, i Latin- och Sydamerika. Naturligtvis också i Spanien, Italien och Portugal. Den finns i England och Tyskland plus en rad andra länder, men har av någon anledning inte slagit rot i Sverige.

Eduardo Bonnin som växte upp i en familj som odlade och framförallt sålde mandel och torkade frukter, fick själv en gedigen kristen fostran. Sedan fick han själv genom Cursillorörelsen vara ett redskap för kristen uppbyggelse och gemenskap för stiora skaror. Jag slutar med ett citat av Bonnin:

"Du kan inte säga åt någon, Du måste gå till kyrkan! Utan säg: Låt oss bli vänner du och jag. När du sedan har byggt den bron, kan du börja tala om Kristus!"

Inga kommentarer: