fredag 21 mars 2008

Påskprocession i Palma stark tradition

Att se en påskprocession i Spanien är en upplevelse. I de stora städerna på fastlandet är de väldigt stora men också på Mallorca är det här en stark tradition med väldigt många deltagare och också en stor publik. Den största processionen i Palma kan man se på skärtorsdagen. Över 30 grupper deltog i den. Alla med sina speciella kåpor och dräkter, sin orkester och stora "staty" med något helgon eller annat religöst motiv som har med påsken att göra. Den största Mariabilden, ovan, bärs runt av 30-40 personer som är gömda under "golvet" på Mariastatyn, se bilden nedan.
Mariastatyn kommer från en av Palmas kyrkor, liksom alla andra bilder som bärs runt. Jag träffade en mallorquin som berättade hur man som liten längtade efter att få gå med i en sådan här procession för det var något stort och eftersträvansvärt.
För oss nordbor är tåget, som är flera kilometer långt och går runt staden i många timmar under kvällen, en väldigt annorlunda upplevelse. Den mörka, tunga sorgemusiken från alla blåsorkestrar. Dräkterna med sina toppiga kåpor som vi ryggar för första gången eftersom vi mest sett den typen av kåpor på bilder från Ku Klux klan.
Här lever påskbudskapet hela helgen där påsken levandegörs i dessa processioner. TV-stationerna direkt sänder i flera timmar från de största.

Inga kommentarer: