tisdag 27 mars 2007

Fisk uppåt väggarna i katedralen


Antingen blir du förälskad i det eller också vill du inte se det igen. Så sa en vän när vi gick in i Palmas grandiosa katedral "La Seu" efter att Miquel Barcelos stora konstverk i det södra sidokoret hade invigts.


På den norra sidan, en stor havsvåg som rullar upp längs väggen utförd i stora keramiksjok. Där ser man fiskar, havsfrukter och annat som hör havet till. De stora gotiska fönstren är svärtade för att få en förnimmelse av havets djup. I fonden, strax över den förgyllda skåpdörr där katedralens nattvardskärl bevaras, ser man den uppståndne Kristus avteckna sig i vitt.


Det är inte underligt att det blivit debatt. I koret som kom till på 1300-talet har man släppt in en nutida konstnär som naturligtvis tolkar sitt uppdrag utifrån sitt konstnärliga sammanhang. Spännande. Det blir en mäktig upplevelse. Barcelos utgångpunkt är liknelsen om kornbröden och fiskarna.


Miquel Barcelo är Mallorcas store son på den nutida konstens parnass. Utbildad i Palma och Barcelona. Han har haft utställningar i de största och mest betydelsefulla muséerna och gallerien världen över. Han har ateljéer i Paris, på Mallorca och i den afrikanska staten Mali.


I Arta, på Mallorca finns ett Barcelomuseum. Själv föddes han 1957 i Felanitx på östra Mallorca.



Inga kommentarer: